De sociale ontwikkeling van kinderen

We weten nog weinig over hoe verlegenheid en zelfvertrouwen zich bij jongen kinderen ontwikkelen, behalve dat kinderen vanaf een jaar of vier duidelijk verlegen kunnen zijn. Wat een normale ontwikkeling van verlegenheid is bij jonge kinderen en hoe ernstige verlegenheid ontstaat, is nog niet bekend. Uit onderzoek weten we wel dat een kind een grotere kans heeft verlegen te worden als zijn/haar ouder(s) dat ook zijn. Hoe dit precies in elkaar zit, is nog onvoldoende uitgezocht.

Onderzoek

Om meer te weten te komen over de ontwikkeling van verlegenheid en zelfvertrouwen bij jonge kinderen wordt aan de Universiteit van Amsterdam het onderzoek ‘De sociale ontwikkeling van kinderen’ uitgevoerd. In het onderzoek wordt de sociale ontwikkeling van uw kind gevolgd tot de schoolleeftijd. Ook wordt gekeken hoe u en uw partner met uw kind omgaan. Het onderzoek bestaat uit zes metingen. De eerste meting, oftewel de Voormeting, vindt plaats nog voordat uw kind geboren is. De volgende vijf metingen vinden plaats wanneer uw kind de leeftijd van 4 maanden, 1 jaar, 2,5 jaar, 4,5 jaar en 7,5 jaar heeft. Deze metingen heten achtereenvolgens Sociale baby's I, Sociale baby's II, Sociale peuters, Sociale kleuters en Sociale kinderen. Bij elke meting wordt u uitgenodigd om met uw kind naar het Onderzoekscentrum voor Ouder en Kind in Amsterdam te komen om samen een aantal taakjes en spelletjes te doen. Daarnaast vult u een aantal vragenlijsten over uzelf en over uw kind in. Bij de metingen Sociale baby’s I, Sociale baby’s II, Sociale peuters en Sociale kinderen komen wij ook bij u thuis op bezoek om daar video-opnamen van enkele alledaagse situaties van u met uw kind te maken, zoals eten geven en samen spelen.

In het menu aan de linkerkant vindt u links naar pagina’s met meer informatie over de afzonderlijke metingen.

Gepubliceerd door  Sociale ontwikkeling van kinderen

15 augustus 2014