Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Sociale baby's II

Als uw kind ongeveer 12 maanden oud is vragen we u om met uw kind een derde bezoek te brengen aan ons onderzoekscentrum en willen wij graag weer bij u thuis op bezoek komen. In veel opzichten lijken de taken van Sociale baby's II op de taken van Sociale baby's I, de 4-maandenmeting. De taken zijn natuurlijk aangepast aan de leeftijd van het kind. Tijdens dit bezoek doen we de volgende metingen waarbij we kijken naar een aantal aspecten.

Bezoek onderzoekscentrum

De proefleidster doet een aantal spelletjes met uw kind om te kijken hoe hij of zij reageert op nieuwe dingen. Uw kind zal kennis maken met een aantal nieuwe prikkels terwijl hij/zij in de kinderstoel zit. We zullen verschillende zintuigen prikkelen zoals het gehoor, de smaak en de tast. Het gedrag van uw kind wordt opgenomen op video, zodat we dit op een later moment kunnen analyseren. Om meer te weten te komen over hoe uw kind 'van binnen' reageert willen wij zijn/haar hartslag en zweetreactie te meten. Dit doen we door vooraf enkele plakkertjes op de buik en de voet van uw kind te plakken. Aan deze plakkertjes worden draadjes bevestigd waardoor wij op de computer de hartslag en de zweetreactie kunnen meten. Dit is geheel pijnloos en veilig. Verder willen wij ook kijken hoe uw kind reageert op nieuw speelgoed en op een onbekend persoon die de kamer binnen komt even met uw kind speelt, en vervolgens de kamer weer zal verlaten.

Jamie in stoel

Om te kijken hoe ouders met hun kind omgaan, wordt zowel de moeder als de vader gevraagd een aantal spelletjes en taakjes met hun kind te doen. Zo gaat u bijvoorbeeld samen spelen met speelgoed en zonder speelgoed op een grote speelmat. Net zoals tijdens de 4-maandenmeting worden er ook weer taken voor de spiegel gedaan waarbij zowel de ouder als de proefleidster met het kind speelt voor de spiegel. Ook deze taken worden op video opgenomen. Het totale bezoek van de ouder met kind aan het onderzoekscentrum duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het is natuurlijk altijd mogelijk even een pauze te nemen. In ons onderzoekscentrum zijn alle faciliteiten aanwezig om uw kind bijvoorbeeld te voeden of even te laten rusten.

Huisbezoek

Naast de twee bezoeken aan het onderzoekscentrum vindt er ook weer een bezoek plaats bij u thuis. Tijdens dit huisbezoek willen we graag een paar situaties filmen terwijl u en uw partner bezig zijn met uw kind, bijvoorbeeld tijdens het eten geven of het in bed leggen/uit bed halen van uw kind, of als u aan het spelen bent met uw kind. Ook hebben wij een aantal interessante nieuwe speeltjes die wij uw kind willen laten zien en geven wij u uw partner of u beiden speelopdrachten om uit te voeren. We spreken van tevoren een tijdstip af dat het beste voor u uitkomt. Dit bezoek duurt ongeveer 1 uur.

Deelname

Bij de 1-jaarsmeting krijgt u 2 vragenlijsten opgestuurd en 2 vragenlijsten worden meegegeven na het labbezoek om in te vullen. Deze vragenlijsten kunt u met uw volgende bezoek meenemen of nasturen in de enveloppe die wij u mee zullen geven. Deze vragenlijsten gaan over uw manier van opvoeden, de relatie met uw partner, uw spanningen of zorgen, en het karakter van uw kind.

Ook bij dit deel van het onderzoek geldt dat deelname vrijwillig is en dat u op elke moment kunt stoppen met het onderzoek. Uw onderzoeksgegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Als dank voor uw deelname aan het onderzoek ontvangt u na afloop van de meting een cadeaubon van 20 euro en een klein cadeautje voor uw kind. Hiernaast krijgt u als u wilt een dvd met de opnames van u en uw kind die gemaakt zijn tijdens het onderzoek mee als leuke souvenir om nog eens terug te kijken.

Voor de volgende meting kunt u een kijkje nemen bij Sociale peuters.

Deze meting is inmiddels afgerond.