Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Toen de kinderen de leeftijd van 4,5 jaar hadden bereikt, werden de gezinnen uitgenodigd voor het volgende meetmoment. De eerste ouders kwamen hiervoor in 2013 naar het Family Lab. Naast het invullen van de vragenlijsten werd er bij dit meetmoment ook een telefonisch interview afgenomen. Dit interview ging vooral in op verschillende soorten angsten en stemmingen die mensen kunnen hebben. Tijdens deze meting keken we met vergelijkbare taken opnieuw naar het karakter van de kleuters en naar de interactie van ouders met hun kleuter. Bij deze meting was er geen huisbezoek.

Het karakter (temperament) van de kleuter

Bij deze meting werd gekeken hoe kleuters reageerden op nieuw speelgoed, op een onbekende die de kamer binnen liep om even met het kind te praten en op het voelen van zogenaamde ‘dieren’ in een doos. Kleuters mochten ook zingen voor een publiek, waarvan voor mama een opname werd gemaakt. Vervolgens keek het kind samen een onbekende hun ‘optreden’ terug. Als uitdaging tijdens het bezoek mochten de kleuters ook een snoepje en een klein cadeautje uitzoeken, waarbij werd gekeken of zij daarop ook nog even konden wachten. Op het einde deden de onderzoekers en de kleuters samen een aantal bewegingsspelletjes om de motorische ontwikkeling te meten, zoals het springen op één been. Net zoals in de vorige metingen observeerden we zowel het zichtbare gedrag als de lichamelijke reacties (hartslag, zweetreactie en bloosreactie) van de kleuters.

De interactie tussen ouder en kleuter

Om te kijken hoe ouders met hun kind omgingen werd er ook tijdens de 4,5-jaars meting gevraagd aan ouders om spelletjes en taakjes met de kleuters te doen. Zo werd er bijvoorbeeld gespeeld op een skippybal en op een speelmat (met en zonder speelgoed). De grootste verrassing van dit bezoek was wel het grote klimrek waar ouders en kleuters samen op mochten spelen.

Layla zingt